CSSG: Collectief en Solidair Spaargroep

De CSSG streeft ernaar personen met beperkt inkomen bij te staan hun eigen woning te kopen. De CSSG van Mens en Huisvesting werkt met vrijwilligers die deze families begeleiden in elke stap van het aanschaffinsproces.

De leden van de CSSG genieten , eveneens van een gezamenlijke vorming en individuele begeleiding. Om de twe jaar, coördineert Mens en Huisvesting de schepping en de ontwikkeling van een CSSG. Zijn partners, CIRé, het woonfonds, de regio Brussel-Hoofdstad en het notariskantoor Actalys.

Collectief en solidair sparen

Een oplossing om een slechte huisvesting tegen te gaan bestaat erin zijn eigen woonst te kopen. Heel dikwijls, blijft het voorschot een belangrijke hinderpaal voor een familie met een laag inkomen, zelf indien de voorwaarden voor een hypothecair krediet vervuld zijn. De CSSG vindt hieraan een oplossing. de families die tot de groep behoren vormen een feitelijke vereniging en sparen maandelijks om een gemeenschappelijke kas te vormen die de som van het voorschot moet voorschieten.

De familie die een aankoop heeft verricht zal dan het bedrag van het voorschot aan de kas terugbetalen eens een lening van het woningfonds is bekopmen. Allen zullen hun spaargeld voor het einde van het project terugbetaald krijgen.

Een aangepaste collective en/of individuele begeleiding

Gedurende de ganse duur van het project zullen de leden van de cssg vormingen kunnen krijgen, alsook technische raad en aanmoedigingen in de complexe procedure van aanwerving. De CSSG van Mens en Huisvesting is gepokt en gemazzeld om met vrijwilligers te werken. De bijdrage van de vrijwilligers is eesentieel in dit proces !

Jérémy Favreau, de groepscoordinator, verzorgt de organisatie van de informatievergaderingen en de begeleiding van de families door de vrijwilligers. De CSSG 2022-2023 heeft als naam « de gemotiveerden » gekozen. deze groep bestaat uit 21 families, 14 vrijwilliegers die de families begeleiden en 4 technische vrijwilligers die de bezoeken op zich nemen.

Getuigenis van een CSSG vrijwilliger

“Als vrijwilliger van de CSSG, begeleid ik families in hun proces tot aankoop. Indien ik een samenvatting van mijn ervaring moest maken, zou ik dit menselijk avontuur  op verschillende vlakken als zeer vruchtbaar bestempelen. Het laat me toe me ten dienste te stellen van een mooi doel : families bijstaan in hun nood hun droom om eigenaar te worden, waar te maken. Wij brengen hun een begeleiding aan zowel op het vlak van de bezoeken van appartementen of huizen als in de verchillende stappen van het koopproces.

Het stelt ons eveneens in de mogelijkheid een multiculturele ervaring te beleven. (de families en de vrijwilligers stammen uit verschillende culturen.)

Eindelijk, waardeer ik de steun en het dynamisme van de coordinator van het CSSG die steeds een luisterend oor heeft wanneer hij aangesproken wordt. Tevens genieten we van de aandacht van de bestuurders van Mens en Huisvesting ( Sandro en Laurence), meermaals tijdens de gezondheiscrisis.”

Contact

Jérémy Favreau
Coordinator van het CSSG

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Personen in moeilijkheden begeleiden
Mens en Huisvesting stelt aan al zijn huurders een persoonlijke begeleiding voor, verzorgd door vrijwilligers en/of loontrekkenden, nauw aansluitend aan […]
Meer over weten